Причината е в недостига на витамин В12 в храна
Снимка: Guliver / iStock
Бременни, чиято храна е бедна на витамин В12, са изложени на висок риск от преждевременно раждане. Този витамин се съдържа основно в месо, мляко, яйца и всички храни от животински произход.
Витаминът играе основна роля в производството на червени кръвни телца и участва в енергийния обмен в клетките. Дефицитът му води до анемия и поражения на нервната система, обясняват учени от Норвежкия институт по естествени науки и технологии.
Те анализирали данни от 11 216 бременни от 11 страни и установили, че ако в храната им този витамин е в недостатъчно количество, това повишава риска от преждевременно раждане.
А в страни, където вегетарианството е широко застъпено, например в Индия, преждевременните раждания са значително повече.
Дефицитът на витамин В12 в менюто по време на бременността увеличава с 21 % риска от раждане преди термина. Той обаче не се отразява на теглото на новороденото.
Учените допускат: възможно е добавки с витамин В12 да намалят риска от преждевременно раждане.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари